Selecteer een pagina

Geachte voorzitter,

Op donderdagavond 12 september is de gemeenteraad van Barneveld met een memo op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen in het dossier ‘verplaatsing Oranjevereniging Voorthuizen’. Hierin worden de laatste processtappen beschreven, maar wordt ook gedeeld dat de samenwerking volgens het college ‘op verschillende momenten als onprettig en soms ook als ongepast’ werd ervaren. Dit heeft ertoe geleid dat het college de Oranjevereniging Voorthuizen heeft aangegeven ‘geen extra ambtelijke ondersteuning in de huidige vorm meer aan te bieden’.

Voor ons als fracties komt dit als een verrassing. Tot dit memo waren de signalen en berichten positief en opbouwend en was er geen sprake van zorgen. De summiere toelichting en de directe en openbare communicatie vanuit het college over dit ‘niet lichtvaardige besluit’ roept bij ons dan ook vragen op.

Daarom vragen de fracties van CDA, Burger Initiatief, Pro ‘98, VVD en Lijst Bos een interpellatie aan. Een verzoek tot houden van een interpellatie wordt schriftelijk uiterlijk twee werkdagen voor de raadsvergadering bij de voorzitter ingediend en wordt op de agenda voor de eerstvolgende raadsvergadering (25 september) geplaatst.

Een interpellatie is een zwaar instrument. Toch vinden we dit op dit moment gepast vanwege de volgende redenen:

    De vereniging en de gemeenteraad hebben het recht om zo snel mogelijk meer duidelijkheid over de ontstane situatie te krijgen. Het handelen van het college zorgt voor onzekerheid bij betrokkenen en onrust in de samenleving. Tegelijkertijd dragen we als gemeenteraad ook verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de gemeentelijke organisatie;

    Er is over dit onderwerp al veel gesproken, gevraagd, gedebatteerd. We zien een interpellatie als het beste instrument om snel en goed antwoorden te krijgen op de ontstane vragen;

Eventuele verslagen, schriftelijke correspondentie of communicatie (e-mail of tekstberichten) die relevant is voor de interpellatie, ontvangen we graag uiterlijk twee dagen voor de raadsvergadering.

We hebben de volgende vragen aan het college, specifiek gericht aan de portefeuillehouder van sport, cultuur, communicatie en participatie:

Inhoud van het memo

  • Op welke momenten, op welke wijze en door wie hebt u bij de Oranjevereniging kenbaar gemaakt dat het contact als ongepast of onprettig werd ervaren?
  • Zijn hier verslagen van gemaakt, dan wel is dit schriftelijk vastgelegd en kenbaar gemaakt bij de Oranjevereniging?
  • Is in de gesprekken met de Oranjevereniging (ambtelijk en/of bestuurlijk) een nadere duiding gegeven van wat precies de problemen in de samenwerking en de communicatie zijn? Zo nee, waarom niet? Is dat inmiddels schriftelijk wel gebeurd?
  • Wat is uw definitie van/wat verstaat u onder ongepast en onprettig gedrag?
  • Hoe uitte zich dit ongepaste en onprettige gedrag en aan wie was dit gericht?
  • Wat was het moment dat ‘inmiddels hierin een grens is overschreden’?
  • Op 7 mei 2024 heeft de raad via de ingekomen stukken een besluit (B 3-12) en memo over de verplaatsing van de Oranjevereniging gekregen waarin onder meer de goede onderlinge samenwerking wordt genoemd: ‘beide partijen geven aan

veel waarde te hechten aan de goede samenwerking die tijdens dit proces tot stand is gekomen’. Waar, door wie en waarover, in de periode van begin mei tot nu, zijn er problemen in de communicatie ontstaan?

  • Kunt u van de ontstane situatie een tijdlijn presenteren?
  • Er is op maandag 9 sept jl een gesprek geweest met een afvaardiging van de Oranjevereniging en de wethouders Pluimers en Wijnne. Wie waren nog meer aanwezig bij dit gesprek en wat was hun rol in het gesprek? Welke rollen namen de wethouders in?
  • In het memo lezen we ‘we concluderen dat de samenwerking en het onderlinge contact niet goed verloopt’. Is deze conclusie samen met de Oranjevereniging getrokken, of is dit de conclusie van het college?
  • In de huidige vorm is extra ambtelijke ondersteuning niet mogelijk, zo geeft u aan. Wat wordt bedoeld met ‘extra’? In welke vorm wel? Wat moet er qua samenstelling veranderen?
  • Wat is het verschil tussen ’extra ambtelijke begeleiding’ en een ‘onafhankelijk procesbegeleider’? In het memo staat dat de gemeente die betaalt. Hoe is de onafhankelijkheid gewaarborgd.

Proces van verzending memo

  • In hoeverre was de Oranjevereniging op de hoogte van de inhoud van het memo voordat het naar de gemeenteraad werd gestuurd en in de openbaarheid is gedeeld?
  • Is er sprake geweest van wederhoor?
  • Hebt u deze informatie nog met anderen gedeeld voordat het met de gemeenteraad is gedeeld? Zo ja, met wie?
  • Waarom heeft u ervoor gekozen om dit direct openbaar te maken en niet eerst met zorgvuldigheid en prudentie te communiceren?

Heeft u overwogen om de fractievoorzitters vertrouwelijk te informeren, zo nee waarom niet?

  • Wat is de reden dat de gemeenteraad dit memo pas laat in de avond (23.25 uur), na een commissievergadering, ontving?
  • Acht u deze handelwijze gerechtvaardigd en proportioneel mede in het licht wat dit voor de vereniging en mensen persoonlijk betekent?

Met vriendelijke groet, Daan de Vries (CDA)

Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief) Arjen Korevaar (Pro ’98)

Jarne van Schaik (VVD) Theo Bos (Lijst Bos)