Wij hebben als gemeente een duurzaamheidsambitie vastgelegd. Daarin kiezen we voor een mix van duurzame energiebronnen die de huidige fossiele energiebronnen vervangen. Duurzame energiebronnen zijn zon, wind, biogas, aardwarmte. Hiervan is een mix nodig want met 1 enkele bron gaan we het niet redden. Er zijn bronnen zoals zon en wind die technisch, financieel en praktisch al zo ver ontwikkeld zijn dat ze eenvoudig en snel inzetbaar zijn. Deze bronnen hebben we voor de korte termijn nodig om snel onze (tussen) doelstelling te halen. Op termijn kan dat plaatje er wel heel anders uit gaan zien.
Vandaag wordt ons gevaagd in te stemmen met de NRD. Dit is basis voor het MER onderzoek dat gaat plaatsvinden naar de geschiktheid van locaties voor het plaatsen van windmolens in onze gemeente.
Dit onderzoek is opgestart naar aanleiding van het initiatief voor windmolens bij Zeumeren. Wij hebben toen duidelijk aangegeven dat wij dit geen goede locatie vonden vanwege de impact op recreatie, de economische gevolgen en het gebrek aan draagvlak. Wij hebben toen het college gevraagd om onderzoek te doen of er geen betere locaties zijn voor een dergelijk initiatief. Dat onderzoek heeft het college op de meest uitgebreide manier opgepakt door met en voorstel te komen om het hele grondgebied te onderzoeken en op basis van een aantal criteria inzicht te geven over welke locaties het meest geschikt zijn.
Het NRD dat nu voorligt is de voorbereiding op de MER. We geven aan hoe het onderzoek moet plaatsvinden en welke effecten wij belangrijk vinden om te onderzoeken. Een MER dient als een procedureel hulpmiddel. De milieugevolgen van mogelijke plaatsing van windmolens worden in kaart gebracht. Het gaat om het hele grondgebied van de gemeente. Geen locaties uitgezonderd waardoor er een compleet beeld ontstaat en er later geen gedoe kan ontstaan over locaties die niet onderzocht zijn.
Na afronding van de MER wordt er door het college een voorstel gedaan over de voorkeurslocaties. Dit wordt uitgebreid met de raad besproken en uiteindelijk moet de raad daar dan een beslissing over nemen in de vorm van een structuurvisie.
We weten allemaal dat als een locatie wordt opgenomen in de SV dat initiatiefnemers dan weten dat wij deze locatie geschikt vinden voor windenergie. Hoe en wat en hoeveel …..daar gaat de bestemmingsplanprocedure over. Het is niet de bedoeling om een initiatief voor windmolens op een van deze locaties als raad nog af te wijzen. Er volgt dan weliswaar nog een bestemmingsplanprocedure, dus theoretisch kan het nog maar in de praktijk wordt het juridisch en bestuurlijk lastig. Met ander woorden: locaties opnemen in de SV maakt de kans op plaatsing van windmolens daar heel aannemelijk. En dat is dan ook wat wij beogen met elkaar. Duidelijkheid voor inwoners, initiatiefnemers en voor de gemeenteraad.
Maar we hebben het vanavond nog niet over locaties en over de structuurvisie want dat komt pas aan bod na afronding van de MER.
Hoewel dit voorstel gaat over criteria voor een uit te voeren onderzoek en al helemaal niet over locaties ontkomen we gezien de maatschappelijke discussie er vanavond niet aan om onze argumenten rondom het wel of niet opnemen van de locatie Zeumeren in de MER met u te delen. Wij verwachten dat de locatie Zeumeren niet goed zal scoren in de MER. Als je kijkt naar de criteria die in de NRD benoemd worden en je weet dat er een gebiedsvisie Zeumeren ligt die ook wordt betrokken in het MER onderzoek dan hebben wij er vertrouwen in dat er betere locaties uit de MER naar voren zullen komen.
Er zijn twee opties:
Optie 1 is De locatie nu uit het onderzoek halen. Nadeel daarvan is dat je dan niet weet hoe de locatie scoort en er daar blijft dan altijd gedoe over ontstaan. Tegenstanders van andere locaties zullen altijd blijven wijzen op het feit dat Zeumeren niet is onderzocht en dat dus niet bekend is of hun locatie wel of niet beter scoort dan Zeumeren. Daar komt nog bij dat als nu gebrek aan draagvlak het zwaarstwegende argument is om de locatie niet mee te nemen je in de toekomst bij iedere andere locatie met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te horen krijgt dat er daar ook geen draagvlak is en de vraag waarom die locaties dan wel in beeld zijn voor het plaatsen van windmolens..
Bovendien zet je alle andere locaties op achterstand en dit is ook moeilijk te verkopen aan de andere dorpen, die deze procedure wel afwachten. Je legt door de locatie Zeumeren bij voorbaat uit het onderzoek te halen in feite een bom onder je hele structuurvisie. Gevolg daarvan is dan weer dat de huidige windvisie in tact blijft en kan er overal in de gebieden die deze windvisie aangeeft zomaar een initiatief oppoppen en als je daar dan geen medewerking aan verleent dan komt de provincie in beeld. Zeker als er geen alternatief is en er geen gemeentelijk beleid is. Als gemeente zijn we dan uitgepraat.
De tweede optie is om in de MER geen locaties uit te sluiten. Wij zijn van mening dat het juist veel sterker om het hele grondgebied van de gemeente – dus alle locaties – mee te nemen in het onderzoek om daarmee aan te tonen hoe locaties scoren ten opzichte van andere locaties. Dan kun je tenminste onderbouwd aangeven dat de locatie Zeumeren niet in de Structuurvisie thuishoort en als er dan toch een initiatief komt kunnen we op basis van de structuurvisie onderbouwd aangeven waarom wij hier geen medewerking aan zullen verlenen.
Wij stemmen dan ook in met de voorliggende NRD en zijn van mening dat dit een goede basis biedt voor het uit te voeren MER onderzoek.
En wij geven gelijk mee als schot voor de boeg dat wij bij de beoordeling van de onderzoeken ons zeker sterk zullen maken om de effecten van windenergie op recreatie en toerisme en op landschappelijke waarden zo klein mogelijk te houden. Wel met dien verstande dat onze duurzaamheidsdoelstellingen mogen niet ondersneeuwen