“Bestuurders op lokaal, regionaal en landelijk niveau moeten lef tonen om de snelheid van ondernemers bij te houden”. Dat was het advies van Mona Keijzer aan de aanwezige bestuurders en ondernemers bij de netwerkbijeenkomst die door CDA Gelderland en de lokale afdelingen van het CDA was georganiseerd.
Na een bezoek aan het nieuwe hoofdkantoor van Vreugdenhil in Nijkerk schoof de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat aan tafel bij vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen uit de Gelderse Food Valley gemeenten. In de showroom van Auto Versteeg Buurman in Voorthuizen ontstond een levendig en ontspannen gesprek tussen de ondernemers en de Staatssecretaris.
In een paneldiscussie werd aansluitend besproken wat de Provincie Gelderland kan leren van de Gemeente Barneveld, dat al twee keer tot de MKB-vriendelijkste gemeente van Gelderland is uitgeroepen. Jan Wessels van de Gemeente Barneveld, Bert Komdeur, CDA Statenlid, Gijs Eikelenboom van de BIK en Mona Keijzer spraken met elkaar over het creëren van de juiste omstandigheden om MKB en familiebedrijven optimaal te ondersteunen.
“Het MKB en de familiebedrijven samen met de agrarische sector vormen het kloppend hart van de Food Valley. Juist de provincie als ‘middenbestuur’ kan vanuit een unieke positie de regie pakken in het ondersteunen en verbinden van het MKB en de innovatie uit de regio met kennisinstituten zoals de Wageningen Universiteit”, aldus Bert Komdeur, nummer 7 op de lijst voor de komende Provinciale Statenverkiezing. Mona Keijzer vulde Bert aan dat de kennis van de Wageningen Universiteit er niet alleen is voor de grote bedrijven, maar ook voor de MKB en familiebedrijven. Die kennis en innovatie zit tenslotte in de regio. Een uitgelezen kans voor de provincie om dat samen te brengen!
Namens de Gemeente Barneveld gaf Jan Wessels, in 2017 uitgeroepen tot de beste economische ambtenaar van Nederland, gaf aan dat zij hebben geïnvesteerd in goede verstandhoudingen, tijdige en eerlijke communicatie en samenwerkingen met ondernemers om zaken echt mogelijk maken. “Ook als het complex wordt door bijvoorbeeld ingewikkelde provinciale vergunningstrajecten. Denk dan als provincie actief mee en zorg voor snelle en simpele besluitvorming over subsidies”.
Gijs Eikelenboom wees de aanwezigen op de co-creatie van ondernemers, onderwijs en overheid om te komen tot een strategische agenda voor de regio en riep de aanwezigen op hun input hierop vooral kenbaar te maken. Door nu met elkaar in gesprek te gaan, zorgen dat we tijdig nadenken over beleid en snel kunnen acteren. “Ook hier ligt een mooie kans én taak voor de Provincie”.
- De ondernemers gaven aan dat dit ook al op kleine schaal kan: “kom eens per jaar eens langs voor een kop koffie, zodat je tijdig op de hoogte van onze ideeën en wensen!”.