Ten eerste wil ik kwijt dat wij verheugd zijn om te zien dat de behandeling van de menukaart in de raden gebeurde voordat het regiobestuur het heeft vastgesteld. Hier hebben wij om gevraagd in een motie op initiatief van de Christen Unie en het CDA. Wij vinden dat een goede zaak.
Wij zijn best wel enthousiast over de menukaart. Het geeft ondernemers in het buitengebied mogelijkheden om te groeien. Het is nu alleen nog verplicht voor grote bedrijven. Het doorsnee familiebedrijf, wat wij als CDA koesteren, blijft buiten schot zolang de groei binnen het geldende bestemmingsplan blijft.
Er wordt ons gevraagd om geen wensen en/of bedenkingen met betrekking tot de menukaart regio Foodvalley ter kennis te brengen van het algemeen bestuur van de regio Foodvalley. Dat zullen wij niet doen.
Een belangrijk onderdeel is de buurtdialoog. Het gaat over het betrekken van de omgeving bij de plannen en het vaststellen van de compensatie. Dit is niet nieuw. Het wordt al tientallen jaren gepromoot door boerenorganisatie’s. Ga in gesprek met je omgeving. Leg uit wat je wilt doen en vooral waarom. Dan creëer je draagvlak en voorkom je bezwaren tegen je plannen. Dat het nu een beleidsinstrument is, is wel vrij nieuw. Het is zelfs een verplicht onderdeel van de procedure.
Spannend hoe dit zich gaat ontwikkelen. Net als met andere onderdelen van deze kaart. Zoals de maatschappelijke tegenprestatie: in de stal, op het bedrijf, de omgeving of de lokale gemeenschap, dierenwelzijn, architectuur of natuur, de mogelijkheden zijn legio. Maar wat wij vooral zien is dat de samenleving aan zet is. En daar houden wij als CDA van.