Wat het CDA betreft had het vaststellen van de bebouwde kom grenzen direct doorgekund naar de besluitvorming. Ware het niet dat de VVD tijdens de commissie grondgebied dreigde met een amendement met drastische aanpassingen van de bebouwde kom grenzen, met name om het Landgoed De Schaffelaar, het Johannabos en het Wilbrinkbos in te lijven.
In een aantal sessies hebben wij als raad de gelegenheid gehad onze wensen en bedenkingen kenbaar te maken tegen het voorstel en daar is druk gebruik van gemaakt en het heeft ook tot een aantal aanpassingen geleid.
Waarom dan toch deze wijzigingen vragen wij ons als CDA af? Door het Landgoed de Schaffelaar binnen de bebouwde kom grenzen te halen krijgen wij zeggenschap over de eventueel te kappen bomen, wij mogen daar dan kapvergunningen voor afgeven. Dat leidt dus tot grotere overheidsbemoeienis en inzet van mankracht en dus méér kosten. Wij vragen ons tevens af of dit particulier initiatief overgenomen moet worden door de overheid, dat past volgens ons ook niet echt bij de liberale gedachte.
Landgoed De Schaffelaar is eigendom van Het Geldersch Landschap en Kastelen (GLK) en is tot Rijksmonument uitgeroepen omdat er zich cultuurhistorische structuren bevinden die door het GLK in ere hersteld zijn, zoals het 14 lanen punt dat oorspronkelijk bedoeld was om hakhout te verbouwen voor onder andere bakkerijen en smederijen. Het gebied rondom de Oranjerie dat ontworpen is door de bekende landschapsarchitect Zocher is teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp. Er bevindt zich zelfs een deel dat voor publiek afgeschermd is omdat er zeldzame planten leven.
Dit alles wordt onderhouden en in stand gehouden door de specialisten van het GLK, wie zijn wij dan om achter ons bureau te oordelen over bomen die eventueel gekapt moeten worden en te beslissen wat goed is of niet goed voor dat gebied, laten wij dat nou overlaten aan de specialisten.
Wij konden dus niet meegaan in deze gedachtegang en hebben gestemd voor een onaangepast plan zoals het er nu ligt.