Wij staan aan de vooravond van wat een belangrijk keerpunt kan worden in onze positie bij de Permar. Deelnemer zijn in de Gemeenschappelijke Regeling staat eindelijk ter discussie. Oplopende kosten en dus grotere financiële bijdragen voor Barneveld zijn daar de luidruchtige getuigen van. Het meerjaren perspectief laat zelfs een verlies zien van € 3,3 miljoen in 2020.
Het onderzoek uitgevoerd door bureau Langendijk is duidelijk in zijn conclusies. Ontmanteling van Permar of uittreding uit de Gemeenschappelijke regeling. De eerstgenoemde heeft natuurlijk de voorkeur, dat levert voor Barneveld de minste kosten op. Want natuurlijk gaat uittreden of ontmantelen geld kosten. Gedane investeringen zullen verrekend moeten worden en bij eventuele uittreding blijven wij in ieder geval tot begin 2018 financieel verbonden aan de Permar.
Belangrijker in dit hele traject is natuurlijk wat gaat er gebeuren met de 32 fte’ers die vanuit Barneveld een beschutte werkplek hebben bij de Permar. Dit aantal Wsw’ers zal niet toenemen en in de toekomst zelfs afnemen. Inmiddels is duidelijk dat Ons Bedrijf en Ruiter Actief voldoende ruimte hebben om deze mensen op te kunnen nemen.
Inmiddels hebben ook de overige vier gemeenten hetzelfde onderzoek laten uitvoeren door Bureau Langendijk en dat zou erop kunnen duiden dat het ontmantelings scenario dichter in beeld komt. In het nieuws hebben wij ook kunnen vernemen dat het gebouw van de Permar inmiddels op een short list staat van de gemeente Ede als mogelijke locatie voor de opvang van asiel zoekers. Mocht die keuze gemaakt worden door de gemeente Ede heeft dat naast een mogelijke snelle ontmanteling ook een gunstig effect op de kosten daarvan.
Het zal u niet verbazen dat wij als CDA dan ook zullen instemmen met het raadsvoorstel.