Eindelijk gaan we een besluit nemen over de toekomst van het theater. Niet voor 1 jaar, maar voor een langere periode. Het theater heeft zich de afgelopen jaren bewezen en heeft een volwaardige plek in de Barneveldse samenleving ingenomen. Mooie voorstellingen, enthousiast publiek, betrokken vrijwilligers en een mooie samenwerking met de muziekschool kunnen we daar alleen maar positief over zijn.”
Uit de evaluatie komt naar voren dat er op bestuurlijk en financieel vlak dingen mis gegaan zijn in het verleden. Dat moeten we in de toekomst zien te voorkomen. Daar zijn maatregelen voor noodig. Het bestuur heeft daarom een verbeterplan gemaakt. Dat plan bevat een aantal goede elementen. Ik heb daar door geen enkele partij een opmerking over gehoord, dus ik ga er van uit dat dit verbeterplan kan rekenen op een brede steun in deze raad. En het bestuur zal dit verbeterplan met grote voortvarendheid ten uitvoer gaan brengen, daarbij zeer kritisch gevolgd door de toezichthouder. Wij hebben in dat kader behoefte aan een verdere versterking van de financiële control functie. Dat zult u daarom ook terug zien in het amendement dat we zometeen in gaan dienen. Wat het CDA betreft heeft de evaluatie voldoende leerpunten opgeleverd en wij hebben geen behoefte aan een extra onderzoek naar wat er in het verleden allemaal nog meer is misgegaan. Geleerd hebbende uit het verleden is onze blik nu gericht op de toekomst.
Het mag duidelijk zijn dat het CDA wel degelijk toekomst ziet voor het theater in Barneveld. Het CDA kiest – net als de directie van het theater – voor een theater dat zich met een cultureel aanbod richt op Barneveld en de regio en daarnaast kiest voor een verbreding met activiteiten die een sterke lokale binding hebben. Het hoort een lokaal podium te zijn voor de muziekschool, verenigingen, amateurkunst, het hele onderwijs en Barneveldse kunstenaars met laagdrempelige betaalbare uitvoeringen, muziekeducatie en het onderbrengen van diverse Barneveldse initiatieven. Kortom een breed opgezet theater voor alle Barnevelders, jong en oud. Onze inzet is dat iedere inwoner van de gemeente ten minste 1 keer per jaar het theater binnenkomt om een voorstelling of andere activiteit te bezoeken. Dat kan variëren van het programma dat het theater aanbiedt, een muziekvoorstelling van de muziekschool, een activiteit van een politieke partij, van de school of de vereniging van de kinderen tot een jazzsessie, een gospel-meezingconcert tot lokaal cabaret van Erik Roest en consorten.
Dit willen wij graag faciliteren en dat mag ook geld kosten. Dat hebben wij er voor over. Niet meer geld dan nodig is, maar wel genoeg geld om goed te kunnen draaien. Wat dat betreft zijn we dus heel content met het voorstel van het college. Dat voorziet in meerjarige zekerheid voor het theater, voldoende budget om goed te kunnen draaien en een aanzuivering van het negatieve vermogen dat in de afgelopen jaren opgebouwd is.
De realiteit leerde ons dat er echter voor dat voorstel geen meerderheid is in de raad. En dan kun je wel oogkleppen opdoen en doorgaan, maar dan loop je wel een risico, een heel groot risico dat je aan het eind nog wel een standpunt hebt, maar geen theater. Dat willen we niet. Dat risico wil het CDA niet lopen. We hebben heel goed geluisterd naar de wensen en bedenkingen van onze coalitiegenoten en hebben daar met z’n vieren indringend over gesproken en dat heeft geleid tot een amendement op het voorstel van het college. Dit amendement kan wel rekenen op een brede meerderheid binnen onze gemeenteraad en op deze manier is er zekerheid over het langjarig behoud van het Schaffelaartheater voor Barneveld. Er daar zijn wij als CDA blij mee. Want daar ging het om. In de politiek is het geven en nemen (net het echte leven).
En het CDA is content met dit amendement en durft ermee voor de dag te komen. Wat houdt het amendement in:
Goed om even in te zoomen:
wat is er in stand gebleven en wat zijn de nieuwe elementen van dit amendement t.o.v. het voorstel van het college?
• Wat is gebleven is langjarige zekerheid over het voortbestaan van het theater.
• Wat is gebleven is de aanzuivering van het negatieve eigen vermogen
• Wat is gebleven is de brede programmering en de samenwerking met andere partijen, verenigingen, instellingen en bedrijven.
• Nieuw is een expliciete onderstreping van de (door alle betrokken partijen gewenste) verbreding van het programma
• Nieuw is de versterking van de directie met een financiële controller
• Nieuw is een onderzoek naar de mogelijkheden van uitbesteding van de bedrijfsvoering aan een deskundige, ervaren partij zoals dat in meerdere plaatsen in NL al is gebeurd. In die plaatsen is het gelukt om ten opzichte van de oorspronkelijke opzet tonnen te besparen. Als dat daar kan, waarom zouden we dan niet onderzoeken of dat hier ook kan.
• Daarop vooruitlopend – en dat is ook nieuw – hebben we de subsidie in meerjarenperspectief wat lager vastgesteld. Dit is overigens niet in beton gegoten, want als de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn dan wordt er op dat moment een keuze gemaakt voor ofwel een andere bestuursvorm ofwel het doorgaan in de huidige constellatie EN wordt op datzelfde moment ook de hoogte van het subsidie vastgesteld dat past bij de keuze die we maken. Het kan dus zijn dat het gaat lukken met 3 ton, maar het kan ook zijn dat het onderzoek duidelijk maakt dat het echt 4 ton moet zijn. Dan wordt het 4 ton. Dan wordt de 3,5 ton die we al gereserveerd hebben aangepast naar beneden of naar boven.
• In juli (uiterlijk) moet het onderzoek afgerond zijn en moet er een voorstel liggen waar we over kunnen praten in de raad. Daarna werkt het college dit verder uit zodat er in de raad van oktober een definitieve beslist kan worden en dat moet op 1-1-2017 z’n beslag krijgen.
Nog even over het onderzoek: We hebben geïnformeerd bij andere theaters en zien in de voorbeelden van elders kansen, maar ook risico’s. Het is goed om die beide in het onderzoek goed in beeld te krijgen.
Een ding moet duidelijk zijn: in het onderzoek wordt de couleur lokale van Barneveld nadrukkelijk meegegeven als randvoorwaarde.
• Het programma moet breed zijn en een groot Barneveldse doelgroep aanspreken en naar het theater brengen.
• De rol en de positie van de vrijwilligers moet gewaarborgd (en gekoesterd) worden. De vrijwilligers zorgen voor draagvlak, voor bekendheid, voor lokale binding. De vrijwilligers vormen samen onze Barneveldse kip met de gouden eieren en die moet blijven voor wat voor een bestuursvorm er ook gekozen wordt. Dat is een belangrijke randvoorwaarde.
Op deze manier zijn we er als coalitiepartijen uitgekomen en wij dienen het amendement in mede namens VVD, SGP en CU.
Wij zijn als CDA content met het geamendeerde voorstel. Het theater staat middenin de samenleving en hoeft niet nieuw leven ingeblazen te worden, want het is springlevend. Maar het heeft financiële steun nodig die het verdient. En die krijgt het theater ook met dit voorstel.
Het theater heeft draagvlak in de samenleving en verdient ook in de raad een breed draagvlak. Wij doen als coalitiepartijen een beroep op de andere partijen waarvan we weten dat ze achter het theater staan om dit amendement te ondersteunen. Wij hebben als vier coalitiepartijen allemaal een beetje ingeleverd van onze oorspronkelijke standpunten om er samen uit te komen. Het zou geweldig zijn voor het theater als jullie dat ook doen en we met een zeer brede steun in de raad het theater in Barneveld en daarbij alle betrokken en enthousiaste vrijwilligers een langjarige zekerheid kunnen bieden.