Selecteer een pagina

Geachte voorzitter 

De een-na-laatste begroting van deze bestuursperiode. De afgelopen besprekingen van kadernota’s en begrotingen waren niet zonder horten of stoten. In de gemeenteraad en bij het college heerste er vaak achteraf een ontevreden gevoel. Verwachtingen waren anders, strategieën niet vergelijkbaar, de bestuurlijke opvattingen verschillend. Over inhoud ging het een stuk minder. Het lukt onvoldoende om de inhoudelijke lijnen van deze bestuursperiode te ontwaren dan wel te bediscussiëren. Als CDA hebben we al vaak onze zorgen hierover geuit. Die zorgen hebben we nog steeds. De afgelopen weken is er echter met de motie van wantrouwen ook het nodige gebeurd en hopelijk ontstaan. We willen dat besef ook even de tijd geven en volgens ons is ons standpunt daarin wel duidelijk. We verkeren ons als CDA nu tussen aan de ene kant de hoop dat het gaat veranderen en aan de andere kant de mogelijkheid dat er een verschil van inzicht blijft. 

Wat op inhoud wel vaak werd bediscussieerd de afgelopen jaren was de OZB verhoging. Wat er nu voor ligt is een tien procent verhoging in vier jaar tijd, bovenop de inflatiecorrectie. Dat is eigenlijk ook één van de belangrijkste besluiten in deze begroting. In grote lijn is het een OZB-verhoging en andere belastingverhogingen, met daarnaast beleidstoevoegingen op het gebied van personeel. 

Als CDA leek het ons wel interessant om als inwoner een reis te maken door deze begroting, vooral gericht op wat hijiof zij belangrijk vindt. Ik sluit overigens niet uit dat deze inwoner natuurlijk CDA stemt, maar dat even terzijde. Ook lichten we als CDA een aantal moties en een amendement toe. Iniatieven vanuit de raad, zoals u van ons gewend bent.  

Een OZB-verhoging is natuurlijk niet wat je wilt, maar als inwoner ben je ook gefocust op de zaken die je in je dagelijks leven tegenkomt. Dingen die goed geregeld zijn, plezier geven, oplossingen bieden, het leven aangenaam maken. 

Voor deze inwoner is dat al op het moment dat hij de deur uitloopt. Een kindvriendelijke wijk met een speeltuin die door de wijk zelf is bedacht. De eigenheid van het dorp waarin je woont. Natuurlijk woon je in de gemeente Barneveld, maar als ze op vakantie vragen waar je woont, noem je toch je eigen dorp zoals Voorthuizen of Garderen. Bij dat dorp hoort ook een goed dorpshuis. Waar feestjes van dorpsgenoten worden gegeven, maar ook vooral ruimte is voor tal van verenigingen of initiatieven om te oefenen, vergaderen of andere activiteiten. Toekomstbestendige dorpshuizen die vooral maatschappelijk relevant en minder commercieel hoeven te zijn. 

Op weg naar het werk zijn goede wegen natuurlijk van belang. Duidelijkheid over de rondweg wil onze inwoner wel graag. Dat geschuif met jaren moet maar eens afgelopen zijn. Wat nu precies de status is en wat de precieze plannen zijn, is voor hem onbekend. De rondweg helpt natuurlijk enorm, maar ook de aanpak van de aansluiting op de A30 zou een hoop schelen. Als CDA dienen we dan ook twee moties in om deze twee grote projecten naar voren te halen. Begin op korte termijn met de planvorming en geef tempo aan het geheel! Trouwens, over de drukte rondom ontsluitingswegen begint onze inwoner zich ook wel te ergeren. Zijn daar geen oplossingen voor? Als er in ieder geval maar eenduidigheid is bij oversteken en weginrichtingen. 

Bij het wegbrengen van de kinderen vraagt onze inwoner zich wel af hoe in de toekomst wordt omgegaan met onze scholen. Er zou een groter huisvestingsplan worden gemaakt, maar dat heeft het nodige uitstel gekregen. Als er dat dan maar niet betekent dat al het beleid rondom scholen en bijvoorbeeld capaciteitsproblemen bij scholen op de lange baan worden geschoven. Als er maar actie is, als er maar beweging is. Over beweging en jongeren gesproken.. Misschien is dat nog wel één van de belangrijkste uitdagingen in deze tijd. En daar ook gelijk alle andere generaties bij meegenomen. Als ouderen zeuren we vooral over die scheurende jongeren op die fatbikes en als jongeren kijken we vooral naar die luie ouderen in hun auto op weg naar hun bureaustoel. De gemeente heeft hier natuurlijk een belangrijke rol in en het zou mooi zijn om daar extra impulsen te zien. In ieder geval hoeven we het van het Rijk niet te verwachten. Die bezuinigen zelfs op sport, bewegen, cultuur en preventie. Schokkend en onbegrijpelijk. Maar ook dan hebben we als gemeente een verantwoordelijkheid. En wat het CDA betreft is dat een grote verantwoordelijkheid. Daarom dienen we als CDA een motie in om, ondanks de aangekondigde bezuinigingen op sport, bewegen, cultuur en preventie het huidige niveau minimaal in stand te houden.  
 
In het weekend is onze inwoner natuurlijk ook gericht op sport en cultuur. Begint bij een sporthal in het eigen dorp. Hoe mooi is het om in je eigen omgeving te kunnen sporten. Barneveld en Voorthuizen zijn goed voorzien, maar Terbroek en Kootwijkerbroek wachten al heel lang. Tot nu toe draait het vooral om gesprekken en processtapjes. Daar mag wel wat meer gemeentelijke enthousiasme bij.   

Als het even kan snuift onze inwoner ook wat cultuur op. Er is van alles te bieden in de gemeente. Culturele activiteiten, musea en natuurlijk een theater. Er is genoeg te doen, maar er is ook genoeg áán te doen. Maar wat de plannen daarvoor zijn.. De toneelgordijnen blijven nog dicht en de theaterspots uit.  

Zo heeft de inwoner al best al wat onderwerpen uit de begroting genoemd. Maar financieel wordt een groot gedeelte van de begroting besteed aan het sociaal domein. Onderdeel zorg is belangrijk in onze gemeente, voor onze ouderen, jeugd, hulpbehoevenden. We willen vanzelfsprekend dat de zorgcasussen dalen, maar het nieuwste beleid lijkt van wethouder Van Daalen. Onze inwoner heeft vertrouwen in het zorglandschap in de gemeente, maar er zijn vast en zeker verbeteringen mogelijk voor bijvoorbeeld meer zorg in de buurt en betaalbare jeugdzorg. In 2025 wordt de hervormingsagenda jeugd verder opgezet. We zien daar ook graag in terug hoe de rol van het gezin verder versterkt kan worden 
 
Dan nog wonen en het landelijk gebied. De inwoner vindt dat heel belangrijk en ziet ook dat de gemeente er veel aan doet om daar goede oplossingen voor te vinden. En dat is niet makkelijk. De opgave is enorm en we zien dat er goed werk wordt verzet. Het vraagt doorzetten, slijpen, schaken op veel verschillende borden. De inwoner wil er graag nog veel meer over zeggen, maar helaas wil een fractievoorzitter zijn bijdrage gaan afronden.. 

Want toch nog even terug naar die OZB-verhoging voor de komende jaren. Natuurlijk kan je het, zoals bepaalde raadsfracties doen, klein maken met een verhoging van ‘maar’ 15 euro per jaar. Vier jaar: 15 + 15 + 15 + 15. Is er dan wel voldoende gevoel bij de portemonnee van onze inwoner? Met daarbij de inflatiecorrectie er nog bovenop is het toch weer een extra kostenpost. 

Wat bij de bespreking van zo’n verhoging helpt is dat in ieder geval duidelijk wordt gemaakt dat het echt noodzakelijk is. En dat ziet onze inwoner niet. En het CDA toevallig ook niet. In de commissievergadering van een paar weken geleden hebben we hier al vragen over gesteld. Vanuit het college en ook vanuit de SGP leek er ruimte te zijn. Mooi om in de nasleep van de motie van wantrouwen te kijken of we als raad de handen in één konden slaan. We wilden hierin samenwerking en hebben uiteindelijk een dekkend verhaal gepresenteerd. Het is teleurstellend dat de SGP zonder overleg hier een zwakke motie tegenover heeft gezet. Natuurlijk met steun van Lokaal Belang en ChristenUnie om een blok te vormen. Als dit de uitgestoken hand is, is er nog een hele weg te gaan. 

Dan de inhoud van het amendement. We zagen al eerder niet de noodzaak van een OZB—verhoging. Was was al zo, maar zeker nu de septembercirculaire positief uitvalt en de belastingopbrengsten hoger zijn dan aanvankelijk bedacht. Daarom stellen we voor om deze OZB-verhoging vooralsnog te schrappen. We dienen hier een amendement voor in, waarin we duidelijk inzichtelijk maken dat met de eerdergenoemde positieve ontwikkelingen en de begrotingsruimte dit is te dekken. We gaan liever eerst aan de slag met de verdere bezuinigingen en ander maatregelen. Ook de tegenbegroting van de VVD geeft hier goede voorstellen voor. Waarvoor dank voor het vele werk! De impact van bijvoorbeeld de bezuigingen op het huis gaan ons echter te ver, waardoor we hier niet mee in kunnen stemmen. 

Afsluitend. Als inwoner, als CDA, hebben we de nodige belangrijke thema’s naar voren gebracht. En het is zo’n gemiste kans dat we maar zo weinig op beleidsniveau hierover praten in deze gemeenteraad. We hebben ons als CDA voorgenomen om, zoals bij de start van onze bijdrage aangegeven, niet nogmaals aan te geven waar het volgens ons aan schort. We denken dat die boodschap al wel aan is gekomen. En we verkeren ons als CDA nu tussen aan de ene kant de hoop dat dat verandert en aan de andere kant de mogelijkheid dat er een verschil van inzicht blijft. Als CDA werken we graag mee aan het welzijn van onze inwoner en de versterking van onze samenleving.