Na het besluit van minister is het duidelijk dat Barneveld en Scherpenzeel geen nieuwe gemeente gaan vormen. Door alle nieuwsberichten en columns kan ik me voorstellen dat je als lezer niet meer helemaal kunt volgen wat er is gebeurd en wat de consequenties zijn. Daarom doe ik hierbij een poging om dit te beschrijven en daarbij ook duidelijk te maken wat de positie van Barneveld was.
Zo lees ik veel over een Barneveld dat Scherpenzeel wilde ‘inlijven’, een provincie die het er ‘doorheen drukt’ en afgelopen weekend ook dat Barneveld en de provincie het ‘kritiekloos’ hebben benaderd. Maar was dat nu eigenlijk wel zo en wat waren de verschillende rollen? Een verhaal over twee buren die mogelijk hun schutting moeten verwijderen om de tuin beter te laten groeien.
Het is als eerste goed om rekening te houden welke rol de gemeente Barneveld in het geheel had. De provincie Gelderland had grote twijfels of Scherpenzeel als kleine gemeente kan blijven bestaan. Steeds grotere uitdagingen, steeds meer onzekerheden. Laat ik zeggen dat buurman Scherpenzeel volgens de provincie steeds meer te maken kreeg met slecht weer en te weinig tijd om de tuin te onderhouden.
Daarbij keek de provincie al snel naar de buurman van Scherpenzeel: Barneveld. Daar was sprake van een grotere tuin met meer mogelijkheden en verscheidenheid van planten. Wat eerst begon met een verkennend gesprek met beide buren, ontwikkelde zich later in een formelere setting. De provincie vroeg aan de buurman Barneveld of zij deze problemen bij de buren wilde verhelpen. De belangrijkste vraag daarbij was: wat vinden jullie daarvan als jullie kijken naar jullie eigen gemeente, of in dit voorbeeld kijken naar jullie eigen tuin?
Als Barneveldse raad hebben we de belangen van onze gemeente vertegenwoordigd middels een reactie met wensen/eisen richting provincie en uiteindelijk Den Haag. Ook Scherpenzeel heeft dit gedaan en gaf aan hier in geen geval zin in te hebben. De provincie bepaalde uiteindelijk toch dat met het pakket van Barneveld en Scherpenzeel er voldoende aanleiding was om het samen te voegen. Hier kwam een vergadering voor aan te pas waarin democratisch door de provincie werd besloten dat de tuin van Barneveld een goede ondergrond is voor Scherpenzeel om weer meer tot bloei te komen. Na dit besluit werd het totaalpakket naar de minister gestuurd om het plan (mogelijk) verder op gang te helpen.
Tussendoor hebben we als Barneveld, vanuit de gedachte dat twee buren mogelijk samen verder gaan, gewerkt aan een goede voorbereiding om – laat ik zeggen – de schutting er tussenuit te halen. Hierbij kwam het werk vooral bij de Barneveldse buurman terecht, omdat Scherpenzeel vooral de hakken in het zand zette. Eerlijk gezegd kwamen daar ook zware woorden op het gebied van integriteit en suggesties aan te pas: laten we het schuttingtaal noemen..
Toch vonden we het als Barneveld belangrijk om toch verder te gaan, want zonder goede voorbereiding en een herindelingsbesluit van de minister, zou dat zo maar ten koste kunnen gaan van de tuin van de gemeente Barneveld. De minister heeft uiteindelijk met het totaalpakket haar afweging kunnen maken: Scherpenzeel kan het met de nodige uitdagingen misschien/waarschijnlijk toch redden. Ook heeft zij gekeken of de ‘schuttingtaal’ gegrond was: volgens haar is er een wettelijk goed proces gelopen en is er integer gehandeld. Het is maar goed dat zij dit bepaald als eigenaar van de wet in plaats van één van de buren als onderdeel van de wet.
Nu het besluit is gevallen staat in ieder geval nog één belangrijke uitspraak vanuit de Barneveldse buurman overeind: óf de schutting gaat weg, óf de schutting blijft staan. Barneveld heeft geen zin om intensief óver de schutting samen te werken, omdat dat vooral extra werk kost. Wel kan de Scherpenzeelse buurman mogelijk aan de voordeur aanbellen om iets uit de Barneveldse tuin te kopen.
Het is nu aan buurman Scherpenzeel hoe ze hun eigen tuin gaan onderhouden. Je kunt het aan de ene kant zien dat de Scherpenzeelse buurman zijn eigen tuin heeft behouden, maar aan de andere kant ook dat we ons nog bewuster zijn geworden van de schutting. Als Barneveld hebben we ons open op willen stellen om een mogelijke oplossing te zijn voor het probleem dat de provincie bij Scherpenzeel zag: als goede buur. Nu wensen we Scherpenzeel alle succes om zelf aan de slag te gaan.
Doordat de herindeling niet doorgaat werkt de Barneveldse buurman vooral weer in de eigen tuin en investeert hij waar nodig. Eerlijk gezegd is hij daar de afgelopen twee jaar niet optimaal aan toegekomen. Barneveld was het echter verplicht aan de toekomst van de buurt. Natuurlijk vindt Barneveld het ook prima als er alleen naar onze mooie tuin wordt gekeken. Daar werken we hard voor.