Dit onderwerp hebben wij als CDA vorig jaar bij de behandeling van de kadernota op de agenda gezet. Gesprekken met onder andere sportverenigingen, het onderwijs en BeActive hebben ertoe geleid dat er nu, anderhalf jaar later, een document voorligt waarin de maatschappelijke functie van sport een mooie plek krijgt. Mooi dat dit door zoveel mensen is opgepakt!
Toen het stuk openbaar kwam, begon ik het gelijk gretig te lezen. Eerlijk gezegd heb ik dat niet bij alle stukken die we krijgen, maar bij deze wel. Ik had bewust ervoor gekozen om niet gelijk naar de conclusies te springen, maar het stuk van A t/m Z te lezen. Het leukste voor het laatst bewaren, is vast mijn reden geweest.
En, eerlijk gezegd, per pagina werd ik enthousiaster. Er zat een opbouw in van de huidige situatie, naar uitdagingen, naar uiteindelijke doelstellingen en uitwerkingen. Maar..
Er zit wat onbalans in het stuk. De analyse, de uitdagingen waar de verenigingen voor staan en de mogelijkheden staan goed beschreven. Echter, de uitwerking ervan in concreet beleid blijft achterwege. Samenvatting van het stuk is wat ons betreft: sportverenigingen kunnen een prachtige rol spelen in de huidige maatschappelijke uitdagingen. De gemeente geeft ze hier de ruimte voor, maar verandert verder niets aan haar beleid.
Dat vinden wij als CDA een gemiste kans. Daarom zijn we samen met VVD, CU, Pro’98, BI met een (inmiddels aangenomen) motie gekomen om de goede beschrijvingen in het beleidsplan te verrijken met een concrete aanpak. We stellen voor om een maatschappelijk sportfonds in te stellen, waardoor verenigingen zich kunnen inschrijven om hun maatschappelijk rol op te pakken.
Denk bijvoorbeeld aan een vereniging die graag clinics op scholen wil geven, maar dit niet op structurele basis kan. Een vereniging die graag de wijk in wil gaan om kinderen met bewegen in aanraking wil laten komen. Of een andere vereniging die zich maatschappelijk wil inzetten om ouderen weer in aanraking te laten komen met sport en spel zoals in de Gemeente Ede. De lokale voetbalvereniging zorgt daar voor structurele voetbalactiviteiten voor ouderen. Dit heeft direct gunstige gezondheidsgevolgen voor de deelnemers.
We hebben met verschillende sportverenigingen gesproken over hun maatschappelijk functie en denken dat de instelling van een dergelijk fonds de verenigingen zeker kan ondersteunen. In meerdere gemeenten bestaat zo’n fonds en ook in Barneveld kan dit mooie resultaten opleveren.
Ik wil nogmaals de conclusie van dit stuk noemen, maar dan zoals deze luidt na afloop van deze vergadering: sportverenigingen kunnen een prachtige rol spelen in de huidige maatschappelijke uitdagingen. De gemeente geeft ze hier de ruimte voor en stelt dan ook een maatschappelijk sportfonds in!